lørdag den 2. november 2013

Styring af musen

Styring af musen 

Hold musen rigtigt 

Musen er det redskab, som man bruger til at styre rundt på skærmen med.

Den kan være med eller uden "hale" (ledning)

Det er meget vigtigt at holde musen rigtigt, musen står altid til højre for computeren.

Sådan holder du rigtigt på musen. 


Du skal hele tiden holde godt fast på musen med tommelfingeren på den venstre side af musen, og ringfinger/lillefinger på den højre side af musen.

Håndroden skal hvile mod bordet.

Der er to taster på musen, en til venstre og en til højre.

Musemarkører 


Musen viser sig på skærmen som en pil (viser hvor du er), en streg (viser at computeren er klar til at du kan indtaste noget), eller en hånd (viser at du kan klikke for at vælge noget.




Prøv at køre rundt på skærmen - med musen

Når der ikke er plads på bordet til at flytte musen længere ud, så løft musen, så den ikke længere rører bordet/museunderlaget, og sæt den ned et sted hvor der er bedre plads.

Musen flytter sig kun på skærmen, når den kører hen over bordet/museunderlaget – når den er løftet op i luften, kan den ikke sende signaler til skærmen og derfor flytter den sig ikke på skærmen.

Klik og dobbeltklik 


Venstre musetast 


Man trykker på venstre musetast med pegefingeren, det kalder vi at klikke.

Venstre musetast bruges til at Vælge, dvs. at der sker først noget, eller computeren reagerer kun når der klikkes på Venstre musetast.

I Windows 8 på startskærmen og på internettet er det kun nødvendigt at klikke 1 gang på venstre musetast, for at få ting til at ske.

I Windows 7 skal man ofte klikke 2 gange hurtigt efter hinanden, før computeren registrer at den skal vælge – det er også det der hedder at dobbeltklikke.

Højre musetast

Man trykker på højre musetast med langfingeren, det kalder vi at højreklikke.

Højre musetast bruges til at vise mulighederne (der fremkommer altid en menu med muligheder), det sted hvor du klikker.

Prøv at højreklikke et sted midt på skrivebordet, så kommer der en lille boks frem med noget tekst. Du kan altid højreklikke og få vist menu’en, for at se hvilke muligheder du har – det kan være som f.eks. Åbn, Udskriv, Slet osv.

Er du kommet til at højreklikke og ikke ønsker at benytte nogen af menu-punkterne, så finder du blot et tomt sted (f.eks. et hvidt/gråt område) og klikker en gang på venstre musetast for at vælge også forsvinder menu’en, fordi du nu har valgt et nyt sted.

For at se billedet i stor størrelse, så klik på det - for at lukke billedet, så tryk på ESC på dit tastatur



Du kan træne i at styre musen, ved at bruge et af de 5 spil, som du kan se øverst på it-olde.blogspot.dk - du kan også google efter "musetræning" og finde mange sjove træningsprogrammer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar